DIPLOMA KEJURUTERAAN PERKHIDMATAN BANGUNAN

Program ini direka untuk melengkapkan pelajar dengan pengetahuan komprehensif mengenai sistem perkhidmatan bangunan termasuk kejuruteraan mekanikal dan elektrikal. Pelajar diberi gambaran mengenai sistem dalam bangunan seperti elektrik, lampu, paip, pencegahan kebakaran, bekalan air, pengangkutan dan pengurusan tenaga. Pendekatan pembelajaran adalah teori dan praktikal untuk menghasilkan pelajar yang mahir dan sedia untuk bekerja. Kandungan kursus telah dipadankan dengan pilihan kerjaya yang sesuai dalam bidang yang berkaitan. Graduan juga boleh melanjutkan pelajaran ke peringkat sarjana di universiti tempatan atau antarabangsa.

Diploma Kejuruteraan Perkhidmatan Bangunan direka untuk menggabungkan disiplin yang luas dalam pengeluaran dan penyelenggaraan persekitaran dalaman yang stabil yang mempunyai suhu, kualiti udara dan tahap pencahayaan yang betul. Ia memerlukan penyediaan semua sistem sokongan sandaran yang diperlukan seperti kuasa, air panas dan sejuk dan lif. Pemasangan sistem perlindungan hayat seperti penggera kebakaran, laluan melarikan diri dan sistem penyiram adalah tanggungjawab penting juga. Fungsi ini mesti dikaitkan dengan sistem pengurusan bangunan yang canggih untuk memastikan kawalan yang berkesan dan untuk meminimumkan penggunaan tenaga. Para graduan dijangka akan membawa bangunan ke dalam kehidupan lebih terancang dengan  sistem mekanik dan elektrik yang membolehkan  berfungsi walaupun dalam struktur tertutup.

• Bekalan tenaga - elektrik dan sumber boleh diperbaharui
  • Penyaman udara
  • Air, saliran dan paip
  • Pencahayaan semula jadi dan tiruan
  • Eskalator dan lif
  • Pengudaraan dan penyejukan
  • Talian komunikasi dan telefon
  • Pengesanan kebakaran dan perlindungan
  • Sains persekitaran

Program ini bertujuan menyediakan graduan dengan fleksibiliti dan keupayaan untuk bekerja dalam persekitaran disiplin terutama dalam membina operasi, penyelenggaraan dan reka bentuk perkhidmatan. Program ini direka bentuk untuk melatih dan melengkapkan pelajar dengan pengetahuan teknikal yang baik dan kemahiran praktikal yang berkaitan dengan bidang ini dengan tujuan untuk diserap ke dalam persekitaran kerja atau untuk mendapatkan kelayakan profesional yang lebih lanjut. Program ini juga bertujuan untuk menanamkan graduan rasa akauntabiliti dan tanggungjawab terhadap alam sekitar dan masyarakat dengan etika profesional, kelakuan sosial dalam persekitaran kerja.

Prospek kerjaya

Pengetahuan dan kemahiran yang diperoleh oleh pelajar dari program ini akan membolehkan mereka menyertai pasaran pekerjaan seperti yang ditetapkan sebagai:

• Pembantu Teknikal Perkhidmatan Bangunan
  • Penyelia tapak
  • Penolong Pengurus Kemudahan
  • Penyelia Penyelenggaraan
  • Pembantu penyelidik
  • Juruteknik makmal / bengkel

• Universiti Malaysia Perlis (UNIMAP)
  • Universiti Teknikal Malaysia (UTeM)
  • Universiti Malaysia Pahang (UMP)
  • Universiti Sains Malaysia (USM)