DIPLOMA TEKNOLOGI BERASASKAN KAYU

Industri kayu menunjukkan prestasi menggalakkan dan  menjadi sektor  komoditi utama di Malaysia. Sektor ini juga memberi pelbagai peluang pekerjaan dalam pelbagai kategori. Diploma Teknologi Berasaskan Kayu  dijangka menghasilkan graduan sub-profesional untuk menyumbang dalam industri kayu. Program ini akan menyediakan pelajar dengan pengetahuan mengenai reka bentuk produk, teknologi semasa dan masa depan dalam industri kayu, sains kayu, kejuruteraan kayu dan pengurusan. Program ini juga mengambil kira aspek pembangunan sumber manusia sebagai salah satu unsur kritikal yang perlu ditekankan, untuk meningkatkan produktiviti industri industri, kecekapan, keberkesanan, kualiti dan nilai tambah. Pelajar bersedia untuk peranan masa depan mereka dalam ekonomi dengan membina asas kukuh dalam pengetahuan teknikal dan kemahiran yang diperlukan, yang berkaitan dengan bidang teknologi kayu.

Diploma dalam Program Teknologi Berasaskan Kayu telah dibangunkan untuk mendedahkan pelajar dengan pengetahuan asas dan kemahiran praktikal yang berkaitan dengan Teknologi Berasaskan Kayu. Kursus ini akan dijalankan melalui kaedah teori dan praktikal seperti kuliah, praktikal di makmal atau bengkel, lawatan perindustrian dan latihan praktikal di firma. Skop program meliputi Reka Bentuk Produk dan Pembuatan, sains kayu, kejuruteraan kayu dan pengetahuan pengurusan. Para siswazah dari program ini akan mempunyai potensi untuk bekerja di sektor swasta dan kerajaan. Liputan pengetahuan dan kemahiran menyediakan graduan dengan pelbagai peluang pekerjaan. Di samping itu, mereka juga akan mempunyai peluang untuk meneruskan pengajian mereka di institusi pengajian tinggi lain.

• Pengurusan Hutan
  • Anatomi Kayu, Sifat Fizikal dan Kimia
  • Keusahawanan Autocad Adhesive & Adhesion
  • Perdagangan Kayu
  • Pemeliharaan Kayu dan Pengereman Kayu Hutan Produk Kayu Kejuruteraan
  • Struktur Mekanik Kayu 1 Statistik Perindustrian
  • Rekabentuk Produk dan Teknologi Inovasi Kayu Komposit Pemesinan CNC
  • Struktur Mekanik Kayu 2 Kemasan Kayu
  • Teknologi Teknologi Pulp dan Kertas Pengurusan Pencemaran Pengurusan & Kawalan Produk Hutan (Bukan Kayu) Membuat Asas Pemasaran Pengeluaran Produk Pemasaran Asas

Program ini percaya bahawa setiap individu mempunyai potensi untuk memupuk bakat ,dapat dibangunkan melalui pendekatan pendidikan berstruktur untuk memupuk teknologi  kayu yang kreatif dan cekap untuk pembangunan produk dalam teknologi berasaskan kayu untuk menyokong pembangunan mampan industri kayu di Malaysia.

Prospek Kerjaya

Pengetahuan dan kemahiran yang diperoleh oleh pelajar dari program ini akan membolehkan mereka menyertai pasaran pekerjaan seperti yang ditetapkan sebagai:

• Pereka Bentuk
  • Pereka Produk
  • Penyelia Kualiti
  • Penolong Pegawai Penyelidik
  • Penyelia
  • Penggred kayu
  • Pengurus kedai
  • Penolong Pegawai Pemasaran
  • Pembantu Makmal
  • Eksekutif Pemasaran