DIPLOMA KEJURUTERAAN AWAM

Program ini direka untuk melengkapkan pelajar dengan pengetahuan dan kemahiran praktikal yang berkaitan dengan sekatan alam sekitar, industri pembinaan dan pembangunan infrastruktur dalam bidang kejuruteraan awam. Pengetahuan dan kemahiran praktikal yang diperoleh dapat digunakan untuk mengembangkan karier  masa depan. Pelajar akan didedahkan kepada kemahiran insaniah, kemahiran komunikasi dan kerja berpasukan bagi membolehkan graduan berkomunikasi, berinteraksi dan menyumbang secara berkesan kepada kumpulan.

Diploma Kejuruteraan Awam termasuklah sub-disiplin Struktur, Hidraulik, Geoteknik, Pengangkutan dan Kejuruteraan Alam Sekitar, yang wajib untuk semua graduan. Jurutera Awam meningkatkan kualiti hidup kami dengan perancangan, reka bentuk dan pembinaan infrastruktur dan meminimumkan kesan buruk terhadap alam sekitar. Sebagai contoh:

• sistem hidraulik yang menyediakan bekalan air bersih dan selamat untuk kegunaan awam, termasuk empangan, saluran paip, loji rawatan air dan rangkaian pengagihan air
  • Sistem alam sekitar yang menyediakan pengumpulan, rawatan dan pelupusan sampah dan sisa pepejal
  • Bangunan rekabentuk struktur dan struktur lain seperti stadium dan jambatan untuk membolehkan masyarakat moden berfungsi dengan berkesan dan selamat
  • Infrastruktur pengangkutan seperti jalan, kereta api, lapangan terbang dan pelabuhan, yang memudahkan perdagangan, perdagangan dan aktiviti lain
  • Rekabentuk geoteknik kerja tanah dan yayasan yang menyokong kemudahan di atas dan pastikan ia selamat

• Lukisan Kejuruteraan Awam
  • Bahan Kejuruteraan Awam
  • Air, saliran dan paip
  • Ukur (Teori & Amalan)
  • Lebuhraya dan Kejuruteraan Lalu Lintas
  • Reka Bentuk Keluli